Grădinița pentru totdeauna

GHIDUL PĂRINTELUI PENTRU INTRAREA COPILULUI LA GRĂDINIȚĂ

Cartea de faţă este un instrument pentru toţi căutătorii de alternative pline de compasiune pentru copii, alternative care să susţină educaţia pentru viaţă, educaţia făcută cu bucurie şi asumare, educaţia care consolidează stima de sine şi starea de bine a copilului cu el însuşi şi încrederea lui că adulţii sunt aici să îl sprijine. Este un ghid complet şi util atât pentru părinţi, cât şi pentru cadre didactice.

— Monica Reu, Președintele Asociației pentru Comunicare Nonviolentă

Singura carte despre acomodarea la grădiniță în care părinții simt că au sprijin și iar nevoile copiilor contează

grădinița-pentru-totdeauna.jpeg

Reflecțiile autorului…

Grădiniţa este locul în care copilul descoperă că nu este singur în această viaţă. Că este unic, dar toţi sunt unici în jurul său, iar fiecăruia i se cuvine respect pentru această unicitate.

Grădiniţa este spațiul în care copiii se antrenează pentru viața socială. Locul unde copilul îşi descoperă valoarea, unde deschide poarta către el înşuți şi învaţă să aprecieze ceea ce este. Aici îşi descoperă puterile interioare după ce încearcă să treacă de bariere, de limite impuse sau autoimpuse. Aici învaţă să se vadă prin ochii celorlalţi, să îşi dea valoare prin experiențele pe care le trăiește. să devină mai prezent în nevoile sale.. Când mediul este creat pentru nevoia copilului de siguranţă emoțională, grădiniţa îl sprijină în dezvoltarea cognitivă, îl învaţă să gândească, să acţioneze independent, şi să găsească un sens în ceea ce învaţă. Are toate şansele să construiască relaţii de încredere cu ceilalți şi să simtă că aparţine acelui loc.

La ce m‑aş uita eu, părintele, la prima întâlnire cu educatorul?

L‑aş privi cum vorbeşte, aş vrea să îi văd bucuria de a trăi, implicarea, pasiunea, să îi văd zâmbetul cald, să îmi arate că este jucăuş, să fie prezent şi să nu îmi spună poveşti din cărţile pe care le‑a citit, să nu îmi ofere răspunsuri prestabilite. Îmi doresc să aibă trezire de sine. Să fie conştient de impactul major pe care îl are în dezvoltarea copilului meu, pentru că va acţiona ca un model, ca o autoritate iubitoare pentru el. Mi‑ar plăcea să observ că este o persoană empatică şi interesată de felul în care îmi cresc copilul, dar mai ales de modul în care el ar putea contribui la creşterea lui. Mi‑aş mai dori să văd că nu este singur, că face parte dintr‑o echipă, că este sprijinit şi i se oferă resurse să crească, ca om. Mi‑ar plăcea să văd că împărtăşeşte într‑un mod autentic viziunea educaţională şi valorile locului în care se află şi contribuie la creşterea comunităţii educaţionale din care face parte.

Atunci când le oferim copiilor noştri un start în viaţă plin de compasiune și înțelegere schimbăm în bine faţa lumii. Această carte poate fi primul tău pas.
— Mira Loghin

Care dintre aceste intrebări te preocupă cel mai mult?

Care este cel mai bun moment pentru începerea grădiniței?

Grădinița cu multe activități sau cu joacă?

Ce ii spunem copilului despre grădinița si când?

Cum aleg grădinița perfectă, la ce mă uit?

Cât durează acomodarea la grădiniță?

La ce să mă aștept in primele 3 luni de grădinița?

Cum îmi ajut emoțional copilul mai ales când nu exista plan de acomodare blânda?

Anxietatea de separare, ce fac dacă da peste mine?

Cum reacționez când copilul este lovit, împins, muscat, șicanat de alți copii la grădiniță?

Ce fac dacă copilul manifesta un comportament agresiv la grădinița?

Plânsul copiilor la grădinița? Când știu ca e prea mult?

Mesele și somnul la grădinița, când sa mă îngrijorez?

Îmi e teamă de abuzuri, cum pot afla despre ele?

Cum comunic cu educatorul subiecte sensibile pentru mine?

Cum mă reconectez cu copilul după grădiniță?

Cum aflu dacă copilul meu învață ceva la grădiniță?

Acomodarea la grădiniță, interviu cu Mira Loghin

carte-online-gradinita-pentru-totodeauna.jpg

Să crești un copil este precum o călătorie. Știi întotdeauna de unde pleci, însă unde și cum vei ajunge, nu știi niciodată. Tot ce poți face este să-ți urmezi intuiția, să-l asculți și să-i hrănești visul.

— Mira Loghin

 Ce poți afla din cartea mea, cum te poate ajuta?

Cartea mai poate fi achiziționată de la librăriile online:

  • Nevoile de bază ale copilul până la vârsta de 6 ani

  • Sisteme si metode educaționale 

  • Când este momentul ca un copil să meargă în comunitate  

  • La ce să ne uităm când alegem grădinița

  • Cum luăm decizii în familie astfel încât să fie benefic pentru toată lumea

  • Anxietățile părinților și anxietâțile copilului 

  • Cum pregătim copilul pentru primele saptamani de gradinita

  • Cum sprijin copilul în perioada de acomodare

  • Ce schimbări apar în viața de părinte

  • Conflictele în grădiniță

  • Bullying în grădiniță

  • Părintele, copilul și bolile din grădiniță

  • Relația părinte, copil și grădiniță

  • Rolul educatorului

  • Cum ne reconectăm cu copilul după grădiniță

  • Copiii și rușinea

  • Plânsul copiilor

  • La ce să mă uit dacă vreau să evaluez evoluția copilului?

  • Cum putem contribui ca educația să fie pentru o viață implinită

  • Povești cu mame si copii de grădiniță

  • Studii de caz, situații din viața reală

Ce spun specialiștii …

„Ca părinte, sunt convinsă că această carte îți va oferi idei valoroase despre cum poți gestiona constructiv intrarea la grădiniță a copilului tău, ajutându-te să ai o relație mai apropiată și mai plină de înțelegere cu el. Ca educator, vei afla instrumente pe care le poți folosi la clasă pentru a media conflicte între copii, a căpăta înțelegere asupra unor comportamente dificile, a crea un mediu de siguranță emoțională atât pentru tine, cât și pentru cei mici. Una dintre credințele mele profunde este că atunci când oferim copiilor noștri un start în viață plin de compasiune, schimbăm în bine fața lumii. Această carte poate fi primul tău pas.”  

— Monica Reu, Președinte Asociația  pentru Comunicare Nonviolentă din România 

„Mira Loghin este un om foarte fain pe care-l stiu de multi ani. Este creatorul Lumii lui Momo, locul in care imi petrec toate diminetile de 3 ani incoace si unde am invatat foarte multe atat despre mine, cat si despre copii. Aceasta carte este un ghid important pentru toti parintii care isi pregatesc copiii de gradinita. E o perioada cu foarte multa incarcatura emotionala pentru ambii protagonisti, copii si parinti. Este, poate, cea mai importanta etapa in viata sociala a copilului, de aceea merita atentie si grija maxima. Lectura placuta!”

— Loredana Mitruț, Pedagog

„ … deschid cartea, citesc câteva pagini și brusc trăiesc sentimentul că autoarea parcă ar fi scris și despre mine, despre experiența mea. Exact așa m-am simțit astăzi, când am citit câteva pagini din cartea "Grădinița pentru totdeauna" a cărei autoare este Mira Loghin. Atunci am înțeles că aceasta este un pic și despre mine și cu siguranță poate fi un pic și despre voi. În egală măsură, poate fi de ajutor multor părinți care urmează să facă acest pas, al acomodării copiilor la grădiniță.”

— Rony Popescu, Educator

zoran-eu.jpg

„Anul trecut, Mira Loghin, a început să-mi povestească despre noul ei proiect, un ghid detaliat care să cuprindă informații utile despre ce înseamnă intrarea în colectivitate în tot ansamblul ei, care așa cum am aflat și eu vine la pachet cu tot soiul de nevoi, frustrări, temeri și pentru copii și pentru părinți. I-am acceptat de pe atunci invitația de a face parte din noul ei proiect și am răspuns cuminte la toate întrebările despre experiența mea și a copilului meu în procesul de intrare în colectivitate, bucuroasă să pot împărtăși si cu alții ce a însemnat pentru mine perioada de început, perioadă nu tocmai ușoară nici pentru mine, nici pentru copil. Astăzi, noul ei proiect a devenit noua ei carte, “Grădinița pentru totdeauna” și cred ca va fi de ajutor multor părinți care au întrebări și temeri despre primul contact al copiilor cu acest prim mediu social organizat și care își doresc să-și ajute copilul cât mai bine în acest proces de adaptare.”

— Cosmina Brascauceanu, psihoterapeut

Ce spun cititorii …

„Mira este unul din cei mai frumosi oameni pe care viata mi i-a scos in cale in ultima vreme. Cu un suflet cald si un echilibru molipsitor, Mira ma ajută de fiecare dată să îmi găsesc claritatea și liniștea. Mâine este o zi importantă pentru Mira, pe care știu ca o așteaptă demult cu bucurie. Din caldura ei si cu ajutorul cunoștințelor de Comunicare Nonviolentă în care se specializează, Mira lansează prima ei carte, Grădinița pentru totdeauna, pe care o recomand din inimă părinților de preșcolari.”

— Ioana Marinescu, Blogger

„Cartea Mirei, Grădinița pentru totdeauna, mă ajută. Vă zic și cum. După ce am citit răspunsurile Mirei, mi-a fost și mai clar că PREZENTUL contează și că planurile acum sunt ceva greu de dus.”

— Alexa Stănescu (jurnalist, Europa FM

„Din mâinile și sufletul plin de iubire al prietenei mele Mira a ieșit o carte pentru părinții care se pregătesc pentru intrarea copilului lor la grădiniță. Mâine are loc lansarea în lume a acestui proiect la care a trudit nenumărate zile și nopți și pe care eu îl susțin și-l recomand din toată inima.”

— Monica Reu, Trainer CNV

„Mira m-a invitat în Lumea lui Momo, apoi în lumea ei, apoi în cartea ei, prima ei carte, Grădiniță pentru totdeauna. Ce plăcut e să fii invitat într-o carte despre grădiniță și, deci, despre copilărie. Vă invit și eu pe voi să luați această carte și să o citiți, mai ales dacă urmează să vă înceapă copiii grădinița. E despre încredere și putere și răbdare și are multe exemple. Am dat și eu exemplul meu.”

— Ana Maria Vasilache, părinte

De la lumea adunate …

Pe 19 septembrie 2020 am sărbătorit 1 anișor de la lansarea cărții Grădința pentru totdeauna.