Cum să transformăm rezoluțiile de început de an în realitate

De-a lungul anilor am investit timp și energie la fiecare început de an. Am reflectat și am făcut liste cu tot felul de rezoluții. Bănuiesc că și printre voi sunt mulți care au experimentat astfel de încercări, cu mai mult sau mai puțin succes. Acest articol rezumă lucrurile pe care le-am practicat și învățat. Consider că teoria și practica merg mână-n mână, așa că am presărat pe ici pe colo și câteva exemple personale. Sper să vă fie de folos! 

În această perioadă a anului, mulți dintre noi începem să facem rezoluții sau promisiuni care odată puse pe hărtie parcă sună mai degrabă a mustrare de sine sau condiționare. Chiar dacă aparent sunt motivaționale. Rezoluțiile de început de an sunt la modă.. “Dă bine” să vorbești despre ceea ce vrei să realizezi în noul an. Este la fel de adevărat că acestea ne ajută să obținem anumite rezultate, anumite schimbări pozitive în viața noastră. 

  • "Vreau să nu mai mânănc după 6 seara!"

  • „Nu voi mai lucra decât 40 de ore pe săptămână!”

  • „Voi avea mai multă grijă de sănătatea mea.”

  • "Nu voi mai mânca zahăr și gluten!"

  • „Voi face mai mult sport.”

  • Vreau să îmi petrec mai mult timp cu familia.”

Bănuiesc că și vouă vă sunt familiare astfel de rezoluții. Și cunoașteți la fel de bine ca mine sentimentul de speranță care vine odată cu noul început. În realitate, toate acestea sunt simple dorințe de schimbare și nimic mai mult.  

De ce intrăm în noul an cu noi speranțe sau promisiuni față de noi înșine, doar pentru a ne prăbuși și a arde, de fiecare dată?

Eu una m-am găsit de multe ori în asemenea situații și ori de câte ori rezoluțiile mi-au fost generale și au venit ca o condiționare au rămas ca o apăsare, ca un vis, ca o năzuință pe care nu am atins-o. Pentru că mi-a lipsit vizualizarea. Mi-a lipsit accesul la nevoile din spatele dorințelor mele. Mi-a lipsit abilitatea de a diferenția strategia de intenție. Cu ce m-am ales de fiecare dată? Cu judecăți aspre de sine - că nu sunt în stare, că nu știu ce vreau, că nu sunt capabilă ca ceilalți care se țin de treabă - gânduri care mi-au generat sentimente de neputință, frustrare, tristețe, confuzie, rușine. Câte abonamente de sală și-au pierdut valabilitatea înainte să le accesez pe sfert!!?

Aceste dorințe de schimbare însă nu vin nici peste noapte și nici nu sunt lipsite de provocări. Orice proces de schimbare, vine cu un bagaj de calități pe care am vrea să le creștem în viața noastră. E important să facem schimbarea atunci

  • când vine momentul, nu avem neaparat nevoie de Anul Nou pentru asta 

  • într-un mod care să ni se potrivească nouă, nu doar pentru că a mai încercat altcineva

  • să avem o motivație interioară, nu exterioară (ex. soțul vrea să mai slăbesc, mamei nu-i place că fumez )

Autodisciplina vs Intenție 

Experiența repetată a rezoluțiilor neîmplinite NU este o dovadă a lipsei de autodisciplină! Ci mai degrabă un rezultat al faptului că atenția noastră nu merge în direcția nevoilor după care tânjim. Suntem atât de atașați de strategiile care să ne conducă doar către anumite rezultate, fără să știm cu adevărat ce nevoie se ascunde în spatele dorinței de a slăbi, de a lucra mai puțin, de a nu mai mânca zahăr sau grăsimi, de a face mai multă mișcare!

Ceea ce ne lipsește este Intentia clară a ceea ce dorim să trăim.

  • Ce ar putea face viața mea mai frumoasă? 

  • Ce îmi doresc să trăiesc astfel încât la finalul anului să spun că a meritat tot timpul și efortul pe care le-am investit?

Intenția, în accepțiunea comunicării nonviolente, înseamnă să știm ce vrem să trăim și să ne canalizăm acțiunile către un rezultat. S-ar putea să ne dorim ca viața să ne fie mai liniștită și mai armonioasă. Sau dimpotrivă, am putea să tânjim după aventură și explorare. Poate că vrem o conexiune mai bună cu partenerul de viață și să ne bucurăm de mai multă iubire, ușurință și distracție. Iar la locul de muncă, să avem parte de mai mult sprijin, apreciere și eficiență. Intenția este precum o fereastră deschisă către noi oportunități.

Secretul pentru a crea orice în viața noastră, este capacitatea de a ne alinia la puterea intenției noastre….astfel:

  1. Începem prin a folosi un limbaj pozitiv și la timpul prezent. Uite de exemplu promisiunea pe care mi-am făcut-o de a merge constant la sală, să o transform în: „intenționez să fiu sănătoasă și în formă”. Oare ce m-ar ajuta să rămân sănătoasă și în formă?

  2. Ne uităm la acțiunile care pot însoți intenția noastră. Și îmi vin acum repede în minte câteva lucruri care îmi aduc mereu bucurie atunci când le trăiesc - mersul pe bicicletă, mersul pe jos, alimentația bogată în fructe și legume proaspete, petrecut mult timp în natură, somn înainte de 11.00, apă multă, ceaiuri de plante, răs mult, întâlniri cu oameni dragi. Acestea sunt strategii care contribuie la împlinirea nevoilor mele de conectare, libertate, autonomie, mișcare, odihnă, relaxare, grijă de sine, continuitate, nevoi care hrănesc intenția mea.

  3. Evităm negațiile! De exemplu să spunem nu vreau să mă imbolnăvesc sau nu voi putea niciodată să am ce vreau. Negația atrage după sine o înfrăngere încă din start. Să ne reamintim cu blândețe să ne concentrăm pe ceea ce ne dorim.

  4. Ne facem intenția mai puternică, concentrându-ne pe ceea ce vrem să trăim. Ori de câte ori simțim că suntem în impas recitim intenția, este mult mai probabil să se întâmple. Și cu cât o citim mai des, cu atât devine mai puternică.

Cu ce ne alegem din această schimbare de perspectivă?

  • Experimentăm mai puțină rușine, mai puțină îndoială de sine

  • Invităm mai multă bunătate în viața noastră

  • Vindecăm tiparele de autosabotaj și construim rezistența

  • Trăim în deplină acceptare de sine, indiferent de câte greșeli sau gafe facem

  • Ne deschidem profund către iubirea de sine, pe care n-o știam că fiind posibilă!

Concluzia

Realitatea este că rezoluțiile vorbesc despre schimbare. Iar schimbarea nu este ceva ce îmbrățișăm cu brațele deschise. Chiar dacă la nivel mental afirmăm sus și tare că o dorim. Schimbarea înseamnă muncă conștientă și consecventă. Iar pe alocuri vu!nerabilitate. Pentru ca o schimbare să fie implementată cu succes e nevoie să fim în contact cu resursele noastre interioare și cu limpezimea a ceea ce ne dorim să trăim cu adevărat.

Foto: Elena Mozhvilo @ Unsplash

Previous
Previous

Parcă Dumnezeu ne-a împărțit în două

Next
Next

Tu, pentru ce simți recunoștință?