6 idei altfel pentru un Crăciun Fericit in familie

Este deja Ajunul Crăciunului. După o săptămână in care gândurile ți-au stat lipite de liste, iar pașii ti-au fugit care încotro în vria pregătirilor de Crăciun, simți deja oboseala peste tot. In curând vei ajunge la relaxarea pe care o cauți, vei gusta bunătățile care ti-au umplut casa de arome, vei desface darurile de sub brad..si cu toate acestea te întrebi oare cum va decurge masa de Crăciun din familie in noul context de viață? Oare cum vor arăta sărbatorile din acest an? Este greu să te raportezi la unii dintre membrii familiei tale care în aceasta perioadă iși manifestă anxietatea într-un fel aparte sau dimpotrivă par mai libertini ca niciodată? În plus îți vin în minte diverse situații, dialoguri pe care ai vrea să nu le mai retrăiești.

Poate fi diferit anul acesta. Din toate punctele de vederere Imaginează-ți, încă din seara de Ajun te simți încântat(ă) că ești acolo și știi ca vei trăi sărbătorile până la final cu sentimente de satisfacție, bucurie, armonie și fericire. Cum ar fi să alegi asta?

Împărtășesc cu tine 6 idei inspirate din practica mea în comunicarea nonviolentă, dorindu-ți ca acest Crăciun în familie să adune experiențele pe care ți le-ai visat dintotdeauna dar nu ai știut cum să ajungi la ele.

Cum să folosești Comunicarea Nonviolentă pentru ați da seama ce contează cu adevărat pentru tine

Sărbătorile abundă nu doar în daruri, mâncaruri, luminițe, colinde și decorațiuni ci și în sentimente. De la entuziasm, bucurie, liniște, pace, speranță pănâ la singurătate, regret iritare, rusine, frică, vină, frustare si chiar furie.  Realitatea este că ne pricepem cel mai bine să creăm așteptări. Și de regulă, noi suntem cei care punem cea mai mare presiune pe noi înșine, să facem lucrurile să se întâmple într-un anume fel. Cum credem noi că le-ar plăcea celorlalți. Iar atunci când nu primim reacția pe care o așteptăm, ne bosumflăm.

Dacă citesti pentru prima oară despre comunicarea nonviolentă citește articolul până la capât, poate vei găsi sensul pe care îl cauți. Dacă mai știi una alta de prin articole sau de la prieteni, ai citit cartea lui Marshall Rosenberg mă aștept să recunoști ceea ce urmează să citești si poate să îți iei inspirație.

Comunicarea Nonviolentă este creată în jurul unei formule simple:

  1. Observare - ceva se întămplă, pentru că auzi, vezi, simți

  2. Sentimente - e natural să simți senzații în corp, acestea se numesc sentimente, pe care de multe ori le exprimi asa cum ai învățat -prin gânduri, judecăți sau evaluări.

  3. Nevoi - sentimentele sunt ca niste alarme care te invită să nu le ignori.  Este calea prin care ai șansa să te uiți către ce este important pentru tine, către nevoile tale, fie că sunt implinite sau nu.

  4. Cerință - dacă nevoile nu sunt împlicite, hai sa vedem ce idei iți vin să se intâmple. Și să vezi atunci se sentimente ai!

1. Decide care este experiența pe care ai vrea să o trăiești.

Asta se numește intenție. Acea motivația din inimă care ne împinge să vorbim, să acționăm sau să ne oprim. Iar dacă nu îți este limpede ce ai vrea să trăiești cu atât mai mult îți va fi dificil să faci să se întâmple.  A rămâne echilibrat(ă) în momentele dificile depinde de cât de bine ți-ai antrenat mintea înainte . Anul acesta, reflectează la intențiile tale înainte de a te aduna cu membrii familiei tale.

„Ce calități aș ​​vrea să experimentez?” Ce mi-ar plăcea să vâd mai mult la mine și în relațiile cu ceilalți?

Ai putea alege distracția, grija, armonia. Sau relaxarea. Ia-ți un pic de timp pentru ați imagina toate calitățile care te-ar ajuta să aduni o experiență minunată pentru tine. Să creezi amintiri la care să revii cu bucurie.

"Cum am putea beneficia eu și familia mea de acest lucru?"

Poate un sentiment în care să simți mai multă conexiune și apropiere. Să fiți mai jucăuși unul cu celălalt, să petreceți mai putin în fața telefoanelor, să citți împreună, să vă plimbați, să așezați împreună masa de Crăciun, să vă ascultați mai mult unul pe altul, să vă uitați la filme care plac tuturor. Timpul pe care îl petreci identificând aceste beneficii te va ajuta să îți amintești intenția, în caz că lucrurile devin provocatoare la un moment dat.

2. Înțelege că toți oamenii se străduiesc să facă tot ce pot ei mai bine

Dacă mama ți-a reproșat că mai bine țineai banii pentru copii decât să îi cheltuiești pentru cadoul ei, reține că face tot ce poate ea mai bine in situatia dată. Pe tine reacția ei ar putea să te instristeze sau chiar să te irite pentru că iți amintești cât timp si energie ai investit pentru acest dar. In plus te gândești că merită pentru câte face pentru familia voastră. Este felul tâu de a-ți arăta recunoștința, iubire, prețuirea. Iar ea, prin felul ei de a se exprima își dorește atât de mult să contribuie la starea voastră de bine, la bunăstarea familiei.

Majoritatea conflictelor se întâmplă la nivelul strategiilor noastre, adică soluțiile pe care le vede fiecare despre cum să își satisfacă nevoile.

Așadar oprește-te să tot învârtești gândurile de pe-o parte pe alta. Inspiră, expiră și fii cu blândețe față de tine și față de ea. Fiecare face cum știe mai bine să își arate iubirea și grija pentru celălalt.

3. Nu mai lua lucrurile personal

Orice ar spune cineva la adresa ta vorbește despre nevoile după care încă tânjește să și le împlinească. Și celălalt își dorește să fie fericit. Oare ai putea să ghicești care sunt nevoile lui/ei acum? Cum ar fi sa devii curios/curioasă, în loc să te concentrezi asupra lucrurilor cu care nu ești de acord?

Iubita mea, anul acesta să nu te mai aud spunând că iar ai mancat prea din toate, dacă știi că nu îți face bine! Posibil ca soțul să fie îngrijorat despre felul în care anumite preparate alimentare ar putea să iți afecteze starea de sănătate. Indiferent ce crezi, intentia lui este să contribuie la starea ta de bine. În plus și-ar dori mai multă usurință si relaxare pentru el. Dar nu știe să își comunice altfel îngrijorarea.

Așadar, dacă iti este dat să auzi expresii de genul acesta și iti vine să te aperi sau să te justifici, mai bine oprește-te. Amintește-ti că ceva important se intamplă în acel moment, atât pentru cealaltă persoană cât și pentru tine.

4. Time out pentru tine

Dacă simți că nu mai faci față vreunei situații și pierzi controlul asupra reacțiilor tale,  simți cum sângele îți aleargă repede prin vene, inima îți bate cu putere sau o câldură puternică îți încinge fața, ieși pe balcon la o gură de aer proaspăt sau mergi într-o altă cameră întinde-te pe jos si respiră. 

Doar prin simpla schimbare de mediu ai șansa să îți oferi mai mult spațiu, o altă perspectivă și un moment în care să te reglezi emoțional și să reintrii în grup. Dacă ți se pare că nu ai nicio șansă să iți iei o pauză, așează -te pe un scaun, inchide un minut ochii, inspira si expiră profund de trei ori. Simte tălpile pe podea, căldura din mâini sau contactul cu scaunul. Dacă acest lucru nu funcționează, încearcă să porți o piatră mică sau alt obiect în buzunar pe care îl poți ține discret în mână pentru a te ajuta să rămâi centrat (ă).

5. Încearcă  să ai claritate despre ceea ce îți dorești tu și ceilalți 

O altă cauză a confictelor care apar între oameni este pentru că nu sunt siguri ce vor unii de la alții. Sau atunci când suntem prea atașați de un anume rezultat, adica să ne iasa lucrurile doar cum vrem noi.

De ce nu vrei să le dăm părintilor tăi sticla de șampanie pe care am primit-o eu de la serviciu? Noi am avem încă 3 în cămară, mai este și franțuzească.

Dacă îți vine mai degrabă să spui nu, există un „da” mai profund pentru o anumită valoare la care încerci să rămăi cu adevărat. De exemplu pentru că ți-ai dori să o oferi cuiva care stii că prețuiește un asemenea cadou? Și îți dorești să contribui în mod real la binele celuilalt?

Dacă până acum nu te-ai întrebat, ce este important cu adevărat pentru tine, poți începe chiar acum. Pune-ți mâna peste inimă și întreabă-te: „Ce simt acum? Ce am nevoie acum? Și cum pot răspunde acestei nevoi? " Poate răspunsul este la fel de simplu ca scufundarea în cadă având confortul și prezența cuiva care vrea să înțeleagă ... și tu ești tu!

Urăsc momentele acelea, când bunicii ii fac daruri iar copilul nu este în stare să spună multumesc! Iar când mi se mai atrage și atenția, îmi vine să intru în pământ de rușine! Și îmi amintesc că nu sunt un părinte bun!

Ce se intamplă de fapt? Te simti confuz(ă) și inconfortabil(ă)? Parcă ai vrea să justifici că tu l-ai învățat de când era mic să spună mulțumesc atunci când primește ceva. Și de atunci ii tot repeți. Si poate că tânjești după recunoașterea eforturilor tale.

Atunci când auzim ingrijorările sau plângerile cuiva, de cele mai multe ori gândim că noi am pricinuit asta sau că nu intelegem ce vrea să spună.

O expresie de genul Ai vrea să il vezi că iși dorește să iți mulțumească atunci când primește daruri? Îii va aduce claritate dar și conectare cu nevoia bunicilor. Pentru a pâstra starea ta de echilibru te invit să iți amintești că intenția de conectare te aduce mereu împreună cu celalat. Oamenii fac tot ce pot ei mai bine. Și într-un final ai putea să ghicești cu voce tare nevoia celuilalt. Și nu este neaparat nevoie să o ghicesti perfect, important este să deschizi un dialog care să îți aducă mai multe șanse de înțelegere.

6. Crește-ți capacitatea de a-ți arăta recunoștința

Se zice că iarba crește acolo unde o uzi, așadar locul unde îți directionezi atenția poate fi aducător de emoții plăcute sau neplăcute. Starea ta de bine este direct proporțională cu energia pe care o investești în această direcție.

Daca de regulă esti obisnuit(ă) să te uiți la lucrurile care nu merg, vei continua să iti crești suferința. 

Nu îi pasă de mine, este cea mai egoistă persoană pe care o cunosc. Tot timpul se gândește numai la el/ (ea)

Cum ar fi dacă de data asta ai încerca să te uiți la ceea ce te bucură. Știu, pare simplu ceea ce spun. Dar uite, încearcă asta – Cum ar fi ca in zilele de Crăciun să imi petrec o zi doar observând ceea ce mă bucură atunci când stau cu familia mea? Fii atent(ă) ce se schimbă în tine, cum te simți, ce nevoi simți că îți implinești în acel moment și găsește o modalitate să îți arăți sentimentul de recunoștință.

Ce bine miroase aici! Abia aștept să mă înfrupt din cozonacul asta, doamne ce bine arată! Cât confort simt că mama a decis să organizeze toată masa de Crăciun la ea acasă și a avut grijă de toate preparatele tradiționale! Sunt recunoscătoare mamă, pentru că mi-ai dat timp să mă ocup în tihnă de cadouri si decorarea casei. Simt grija ta pentru mine!

Ce ușurat și liniștit mă simt că soția mea s-a ocupat de toate cadourile anul acesta, inclusiv să imi spună ce iși dorește să primească! Mulțumesc!

Sunt recunoscătoare pentru această dimineață în care copiii s-au băgat sub brad și îi văd entuziasmați de darurile de Crăciun, am timp pe îndetele să îmi beau cafeaua și să le scriu prietenelor.

Cum crezi că te-ai simți dacă acestea ar fi gândurile tale? Poate că nu îți vine natural acum, însă te invit să practici ceva nou. Te invit ca tu să decizi ce iți dorești să trăiești cu adevărat. La tine să fie puterea care contribuie la echilibrului tău și mai puțin la ceilalți, care încearcă la rândul lor, să aibă grijă de ce este important pentru ei.

Vă doresc din toată inima armonie, blândețe, ușurință și bucurie pentru fiecare zi care urmează.  Să vă deschideți sufletele precum niște ferestre câtre voi și ceilalți! Crăciun în tihnă!

Mira Loghin, Trainer in Certificare CNV, Solution Focus Coach

Previous
Previous

Tu, pentru ce simți recunoștință?

Next
Next

Grădinița pentru totdeauna: de unde pot cumpăra cartea